עמית הימלשטיין הוא אחד מאמני הלחימה העסוקים בישראל. לוחם עם וותק ארוך שרכש ידע באומנויות לחימה רבות.
כיום הוא מעביר סדנאות באופן קבוע לאנשי בטחון וצבא ברחבי העולם, כשאצלנו בארץ האקדמיה לאומנויות לחימה וכושר שהקים בקיבוץ מענית (ליד פרדס חנה) פעילה כל יום מהבוקר ועד הערב ונותנת מענה רחב – ניתן ללמוד תחת גג אחד קיקבוקסינג והיאבקות סינית (סאנשו/סאנדה ושוואי גי'או), גראפלינג ומולטיפייט ג'יוג'יטסו BJJ, טכניקות צבאיות לריתוק והשתלטות מעולם הקרב מגע והלחימה הטאקטית.
בכתבה לפניכם עמית משתף מדרכו באומנויות הלחימה, ומהניסיון הרב שלו בהדרכה בארץ וברחבי העולם.
עמית, איך הגעת לאימון אומנויות הלחימה הראשון שלך? בן כמה היית?
התחלתי להתאמן בגיל 8. נולדתי וגדלתי בקיבוץ יד מרדכי, אפשר לומר שהייתי ילד די מופרע בתוך המערכת הקיבוצית.
מפה לשם המערכת הבינה שכדאי לפרק לי קצת אנרגיות ומכאן התגלגלתי לאימונים… כמו כל ילד בשנות ה-80 וה-90 התחלתי מקראטה, התאמנתי בשנים הראשונות אצל מיכאל וילצ'יק ורפי ביטון.
ייצגתי את ישראל כנער במספר תחרויות בחו"ל, בהתחלה בקרבות קומיטה ואחר כך בקרבות מגע מלא. הגדולה שבין התחרויות האלה הייתה שנה לפני הגיוס שלי באליפות העולם שהתקיימה בפריז בשנת 1998.
היה לך עניין בעוד שיטות מעבר לקראטה באותה התקופה?
במהלך שנות האימון הראשונות שלי נכנסתי גם לעולם הקרב מגע, מצאתי את עצמי כבר אז נע בין האהבה לזירה ואהבה לפרקטיקה ובעיקר נע בתוך ההבנה כמה העולמות האלה נושקים אבל שונים.
בזכות עולם קרבות המגע מלא בשילוב העלייה הרוסית שהביאה איתה הבנה יותר עמוקה לשילוב תכנים ומדריכים בכדי להגדיל את סל הכלים של הלוחם נחשפתי והתעמקתי במימד ההפלות דרך ג'ודו והיאבקות.
השנים הראשונות האלו הסתיימו עם גיוסי לצבא. שירתתי כסמל צוות ביחידה מובחרת לאורך תקופת האינתיפאדה השנייה, במקביל לתפקיד זה הייתי גם אמון על אימוני הקרב מגע של היחידה, בניית תכנית אימונים והאגרסיביות לצוותי המסלול.
כשאתה מזכיר את העלייה הרוסית והיאבקות, היה לך גם מפגש עם אנשי סמבו?
אנשי האבקות וג'ודו… סבא שלי עליו השלום היה מאמן סמבו.
הוא היה קצין בצבא האדום אבל לא היה לי את העונג לפגוש אותו. זורם בדם…
היית גם תקופה בסין, נסעת ישר אחרי הצבא?
עם השחרור טסתי להסתובב קצת ואחרי שלושה חודשים התגלגלתי לסין…
המטרה הייתה להתאמן קצת אבל מפה לשם מצאתי את עצמי מתאהב בעולם הסאנשו ששילב בתוכו את מימד הסטרייק וההאבקות.
הסטרייק היה חד, נתמך בתרגילים של כוח מתפרץ ומשחקי טווחים. ההאבקות הייתה עולם שלם של למידה וחידוד – למדנו שוואיג'יאו והאבקות מונגולית. מיקדנו את ההפלות לפי סגנונות הזירה וקיבלנו דגש אדיר על אימוני משקל גוף התומכים בעומסים של קרבות.
הקצת הפך להרבה ולבסוף מצאתי את עצמי חי במציאות הזאת מ-2003 ועד 2006, השנה בה חזרתי סופית ארצה והתחלתי להקים את "סאנשו ישראל".
בעבר היית מלמד גם נשקים מסורתיים של קונג פו סיני כמו חרב ומקל, היום יש לזה עוד מקום אצלך באקדמיה?
יש בי אהבה גדולה ללחימה מסורתית. אני מאמין שתבניות מסורתיות בין אם הן ביידים ריקות ובין עם נשקים מסורתיים נותנות לך הצצה לגבי סגנונות אימון שורשיים ובעיקר מגדילות את טווחי התנועה והגמישות שלך כלוחם.
בשנים עברו הייתי מלמד יותר תבניות מסורתיות, היום יש לי מספר מצומצם של קבוצות שעדיין לומדות ומתרגלות קונג פו מסורתי. השנים הביאו אותי לראות שלא כל החניכים בנויים להבנה ולתהליך הזה ולרבים מהם זה גוזל את הדגש המרכזי של האקדמיה שהוא הקרבות.
התחום הקרבי אצלנו התפתח מעבר לגבולות הסאנשו והשוואיג'יאו, עם פריצת הגראפלינג בארץ ואירועי ה-MMA התחלנו להוציא יותר ויותר חניכים לאירועים ומצאנו את עצמנו מבסיסים לו"ז תחרויות שנתי שכלל אירועים של איגודי הסאנשו והשוואיג'יאו העולמיים, תחרויות של האיגוד הישראלי ואירועי קרבות בארץ.
איך נוצר החיבור עם סוקה חיים פאר?
*הערכת המערכת: חיים פאר עומד בראש שיטת מולטיפייט ג'ו ג'יטסו ובעל דרגות גבוהות בשיטות לחימה רבות. סוקה: ראש שיטה.
כל התהליך הזה התרחש במקביל לתהליך משמעותי שהתחיל אצלנו ב-2010, אז השתתפנו כנבחרת באליפות העולם של האיגוד האמריקאי לסאנשו, אחריה נשארתי למחנה אימונים שהתמקד בגראפלינג.
עם החזרה ועם התפקיד שעשיתי במילואים יצא לי להכיר את חיים פאר שהזמין אותי לבוא כמדריך לאחד הסמינרים שקיים בארץ עם שותפו הקודם. הם קראו לי כדי שאכניס עוד תכנים של מעצר ושליטה. הסמינר היה מוצלח ובעקבותיו התחלתי להדריך קבוע בארגון במקביל לאימונים עם חיים.
בשנת 2012 הארגון של חיים ושותפו הקודם עלה על שרטון, באותו זמן במקביל להדרכות באקדמיה שלי, התחלתי פרויקט הקמה גדול בחיל האוויר, ושימשתי כמדריך מוביל באותו הארגון, אשר למעשה התפצל ואני וחיים המשכנו ללא אותו שותף ועם יותר מיקוד בתחום אימוני האבטחה, והעבודה עם יחידות אכיפת חוק ברחבי העולם.
ב -2014 יחד עם חיים פאר התחלנו להוביל קורסי מדריכים בקמפוס שיאים של אוניברסיטת תל אביב במקביל לעבודתנו המשותפת בארגון והעבודה הפרטנית של כל אחד ביחידות שונות בארץ ובאקדמיה.
בשנת 2018 העניקו לי חיים פאר ומורו גדי סקורניק ז"ל חגורה שחורה תחת ארגון המולטיפייט ג'יוג'יטסו.
לעתים קרובות אתה נמצא על טיסות לסדנאות ברחבי העולם וכשאתה לא מעביר סדנאות בחו"ל יש לך אקדמיה עם לוח זמנים מלא וכמובן משפחה ובית…
בשבועות מאוד עמוסים, על איזה תרגיל כושר אתה לא מוותר?
כן אני טס המון להדרכות. למזלי אני עטוף בצוות נהדר שמחפה עלי כאן בארץ בעבודה עם האקדמיה, וצוות לוחמה אדיר במילואים שתופס פרויקטים שרצים על בסיס קבוע שיש לנו עם הצבא.
כל מי שמכיר או עוקב אחרי יודע שאני חסיד ענק של ג'ינסטיקה ועבודת משקל גוף, החל מבלוג וידאו קבוע שאני מעלה, דרך אימונים שלמים שאני וצוות המדריכים משתפים.
פיתחת שגרה כלשהי לשמירה על הבריאות והכושר עם לו"ז עמוס כל כך?
כשאני בחו"ל אני מקפיד לרוב על 2 הרגלים שעוזרים לי:
1. תזונה נקייה מאוכל מעובד והמון מים.
2. אימון בוקר וערב של משקל גוף, מסקוואטים ודרך תרגילי שכיבות שמיכה שונים ועבודת יציבות.
במקומות בהם אני מבקר על בסיס קבוע יש לי לרוב קבוצת חברים להתאבק ולהתגלגל (תרגול לחימת קרקע) בנוסף לסמינר ואימוני משקל הגוף.
המתאמנים אצלך באקדמיית סאנשו ישראל משתתפים גם בתחרויות ג'וג'יטסו?
לפני כשנתיים האקדמיה עוד השתתפה בתחרויות BJJ. היום אנחנו בעומס תחרותי אדיר בזכות פריחת ענף ה-MMA, אירועי הסאנדה והשוואיג'יאו של התאחדות האושו, ואירועי הליגה המשותפת שהקמנו עם מועדונים אומנות לחימה אחרים – ליגת אינטרקלאבים הכוללת שני אירועים בכל חודש, אירוע סאנשו ואירוע האבקות.
יוצא לך להתגלגל עם אנשי BJJ לפי חוקי גו'ג'יטסו ברזילאי?
אני מתחרה בשנים האחרונות בהיאבקות מסורתית בלבד. אני מתגלגל עם אנשי ג'יו-ג'יטסו באופן קבוע במהלך האימונים אצלנו במועדון ובמהלך הסמינרים שלי בעולם, בביקורים של מאמנים אצלי באקדמיה ובמחנות אימונים שונים בהם אני משתתף, אבל לא במסגרות תחרותיות קלאסיות של ה-BJJ.
ובהקשר הזה כבר שנה שאחד מהמאמנים המרכזיים באקדמיה הוא צחי חליפקס שמוסיף עוד נופך אדיר לעולם הקרקע וה-MMA.
איזה הצלחות היו לתלמידים שלך בשנה שנתיים האחרונות בקרבות תחרותיים?
תלמיד שלי בשם מסליס השתתף וניצח בבלאטור האחרון וב- Heroes MMA. גבריאל ורקלין, תלמיד במועדון שאני יועץ לו השתתף באירוע הבכורה הגדול של ה-IFL ברעננה. ועוד 2 תלמידים גם עלו לאירועים מרכזיים בליגת HEROES השנה.
אנחנו לוקחים חלק פעיל באירוח והשתתפות בכל אירועי Imaaf ליגת ה-MMA הישראלית, עם הצלחות רבות לחניכים הצעירים.
איזה ייצוג נשי קיים אצלך באקדמיה? ענף הסאנשו פתוח לנשים?
הסאנשו פתוח לנשים, ובאקדמיה שלנו רץ כבר שנים קונספט המכונה Fight like a girl.
ב- FIGHT LIKE A GIRL הצלחנו לייצר קונספט אימון נגיש חוויתי ומאתגר שמשלב בתוכו יסודות לחימה, הרבה כושר והגנה עצמית.
לא המצאנו שיטה חדשה רק לקחנו את הדברים שראינו שעובדים ומקרבים את הנשים לתוך עבודה, ולמידה…
ישנן קבוצות לנשים באקדמיה המשלבות סאנשו והאבקות, וישנן קבוצות הממוקדות באימון פונקציונאלי.
מי שמובילה את התוכנית היא נועה טילר, אחת מהמדריכות המדהימות שגדלה אצלי באקדמיה ומובילה את הפרויקט הזה בארץ ובמספר מכונים בחו"ל בשנים האחרונות
כמורה שמלמד ילדים, נוער ובוגרים אומנויות לחימה מזה שנים, יש איזו מנטרה/מוטו שאתה מקפיד להשמיע באוזני תלמידים?
אני עובד עם שכבות גיל מגוונות… אחד הדברים היפים באקדמיה זה שילדים שנכנסים בגן או באחת ממסגרות האימון בבתי ספר היסודיים, יכולים לגדול בתוך פלטפורמת האקדמיה ולהיות מתחרים בליגות הנוער, לעבור את ההכנה לצבא במסגרת קבוצות הכושר, להתגייס לאחת מהיחידות בהן מדריכי האקדמיה מאמנים, להשתחרר ולבחור האם לטייל ולהתאמן באקדמיות השונות של ה-IKF בעולם, להתפתח לעולם ההדרכה, לגדול כמתחרה או להיכנס למהכשרות האבטחה והדרכות הלוחמה המובלות על ידי מדריכי האקדמיה.
כמאמן אני מאמין שהאקדמיה היא משפחה, לא בהכרח משפחה מלטפת, אבל בהחלט משפחה שתדאג להרים אותך כשקשה, לכוון אותך למקום בו הפוטנציאל שלך יתממש בצורה המשמעותית ביותר.
יש לנו מנטרה שחוזרת תמיד, "אם זה לא יהיה פשוט, זה פשוט לא יהיה"
האימון, החברות באימון, הטכניקות, הכל נקי ופשוט בלי אובר טיקסיות בלי הסתבכויות, עבודה פשוטה, משפחה מלוכדת של לוחמים, ומטרות ברורות.
איך אתה נרגע אחרי אימונים, סדנאות והמון אדרנלין?
הג'ינסטיקה היא המדיטציה שלי. בימים אחרי סמינרים גדולים, סדנאות אני מוצא את עצמי מתרגל באופן איטי, בשקט. יש משהו מדהים בעבודת משקל גוף מתקדמת שנותנת לך העמקה בגבולות הפיזים, מפרקת מחסומים תנועתיים ודורשת הקשבה לכל זווית ועומס.
איזה ספר או מאמר שקראת לאחרונה עניין אותך במיוחד? נשמח לשמוע…
אני קורא הרבה מאמרים, בעיקר היסטוריה של המזרח ושומע המון הרצאות ופודקאסטים בעיקר בנושא מדעי הספורט.
כרגע אני יכול להמליץ בחום על אחת ההרצאות הטובות והמחנכות לחוסן מנטלי: לואיס פו על שינוי חשיבה בעקבות שחייה באוורסט
לאחרונה העברת סדנאות הגנה עצמית בבריסטול (אנגליה) ובקרוב תהיה גם בגרמניה לעוד סמינר, איזה עוד פרוייקטים רצים אצלך כרגע במישור הישראלי?
אנוחנו מפעילים תכנית בבתי ספר במועצה אזורית במנשה – מיסודי עד תיכון כולל בית ספר ממלכתי דתי. בבמרכז התכנית אימוני הגנה עצמית, היאבקות וקבוצות שילוב של חינוך מיוחד
וכמובן במקביל ממשיכים בפרויקטים הקיימים בצבא ובחו"ל. כרגע יש פרויקט גדול בחטיבת הצנחנים וממש בקרוב מתחילים גם פרויקט חדש עם כוחות השיטור.
מה אתה יכול לספר על התכנית שלכם שהתחילה בנובמבר האחרון "חילוף מדריכים"?
זה פרויקט ששם למטרה לקדם את מדריכי הארגון הצעירים – לוחמים שגדלו אצלנו באקדמיה, ולאפשר להם חשיפה ברמה הבין לאומית, וככה גם להעניק למועדונים של הארגון הבין לאומי IKF אפשרות להנות מהדרכה צעירה עם דגשים שונים.
אופק חלן לקח על עצמו להיות החלוץ של הפרויקט והוא טס בתחילת נובמבר לקנדה שם הוא נכנס להדריך באחד מהמועדונים הותיקים של הארגון Spartan Krav Maga ובמועדון נוסף שהצטרף אלינו לארגון בקיץ האחרון.
התכנים שהוא העביר בקנדה זה תוכנית הילדים והנוער של האקדמיה, את תוכנית ההאבקות הבסיסית ותוכניות הקרב מגע.
ליצירת קשר והצטרפות לאימוני אומנות לחימה בקבוצות מעורבות או קבוצות לנשים,
שיעורים פרטיים בהגנה עצמית ותכניות כושר מהבית אצל עמית הימלשטיין ותלמידיו:
קיבוץ מענית (ליד פרדס חנה) | בת חפר | חריש | רמת יוחנן | מגל ומצפה רמון