שיטת פלדנקרייז היא שיטה ידועה היום בישראל ובעולם, שמטרתה לשפר את בריאות האדם, בגוף ובנפש. ממציא השיטה היה משה פלדנקרייז – אמן לחימה רב תחומי ואיש אשכולות אמיתי.
משה פלדנקרייז נולד באוקראינה בשנת 1904, ועלה לישראל לבדו בשנת 1918, בהיותו בן 14.
במהלך שנות העשרים לחייו החל להתעניין באומנות לחימה והגנה עצמית.
החיבור לג’ודו
בשנת 1930 נסע משה פלדנקרייז לפריז לרכוש השכלה גבוהה.
אחרי מספר שנים בהם שהה בצרפת, ב-1933 קיים פרופסור ג’יגורו קאנו (מפתח שיטת הג’ודו) כנס ראשון בצרפת בנושא ג’ודו, ואף שב לצרפת פעם שניה בשנת 1934.
בעקבות פגישתו של משה פלדנקרייז עם פרופסור קאנו הוא החל להתאמן בג’ודו בצרפת לצד לימודיו ואף היה הראשון שקיבל חגורה שחורה בג’ודו בצרפת (בשנת 1939).
בעקבות בקשתו של פלדנקרייז אל תלמיד של פרופסור קאנו אשר שהה בלונדון (Mikinosuke Kawaishi), הגיע זה לצרפת ובאוקטובר 1937 הקים משה פלדנקרייז את מועדון הג’ודו הראשון בצרפת – “מועדון הג’ו-ג’יטסו הצרפתי”.
מאוחר יותר בשנות ה-40 שינה Kawaishi את שם המועדון ל- “מועדון הג’ודו הצרפתי”.
באותן השנים ביפן היו משתמשים עדיין רק בשני צבעים לחגורות דרגה (לבן ושחור), אך Kawaishi החליט לייבא את שיטת הדירוג הצבעונית שהכיר באנגליה, כפי שמוכרת לנו כיום, ויישם אותה בצרפת.
מלחמת העולם השנייה
עם פלישת גרמניה הנאצית לצרפת, נמלט פלדנקרייז לאנגליה, שם התקבל כקצין מדעי במכון למלחמה בצוללות.
כאשר שב לישראל ב-1951 השתמש בהשכלה ובידע הרב שצבר ומונה למנהל הראשון של המחלקה האלקטרונית של בחיל המדע בצה”ל.
פציעה ופיתוח שיטת פלדנקרייז
לאחר שנפצע קשה בברך במהלך משחק כדורגל, הוא החל לבצע טיפולים לעצמו למטרת שיקום וריפוי, תהליכים אלו הובילו להמצאת שיטתו – “שיטת פלדנקרייז”.
עם שיטה זו איחד פלדנקרייז שתי גישות יחדיו:
“מודעות באמצעות תנועה”, שמתאימה לעבודה עם קבוצת אנשים על ידי הנחיה מילולית ולעבודה של אדם עם עצמו.
וטכניקה של “אינטגרציה תיפקודית” – באמצעות מגע ידי מטפלים מוסמכים.
במהלך שנות ה-50 ויתר משה פלדנקרייז על על הקריירה בפיזיקה והשקיע את כל כולו לעזרה בשיקום של מטופלים. הוא האמין שבעזרת השיטה שפיתח ניתן "להפוך את הבלתי אפשרי לאפשרי, את האפשרי לקל ואת הקל לאלגנטי".
משה פלדנקרייז גם כתב והוציא לאור מספר ספרים על שיטתו, ספרים על יוגה, הגנה עצמית ועוד, באנגלית ובעברית, לדוגמא:
את הפרסום הרחב קיבל פלדנקרייז אחרי שלימד את דוד בן גוריון עמידת ראש, לאחר שבן-גוריון הציג לראווה בחוף הים של תל אביב את עמידת הראש שלו.
בן-גוריון אמר פעם שיותר שמשה פלדנקרייז “לא רק לימד אותי לעמוד על הראש, אלא גם איך לעמוד על הרגליים”.
המורשת של משה פלדנקרייז כיום
בימינו שיטת פלדנקרייז מוכרת היטב ברחבי העולם, על ידי מטפלים וגם אצל מומחים רבים לתנועה ושיקום. בנוסף יש לה מקום מיוחד בעולם אומנויות הלחימה הישראלי, כשאצלנו בישראל רבים ממורי נינג’יטסו באירגון בוג’ינקאן משלבים טכניקות פלדנקרייז בשיעורים שלהם.
דני וקסמן ו-דורון נבון, שניהם ראשוני המערביים שלמדו (ומאוחר יותר גם לימדו) את אומנות הלחימה נינג’יטסו אצל מאסאקי האצומי. דני וקסמן נסע ליפן בשנת 1958 (בהיותו בן 22) בהמלצת משה פלדנקרייז, ודורון נבון חי כיום ביפן ומלמד שם את שיטת פלדנקרייז.