הרבה ספורטאים ואמני לחימה תוהים לגבי הרכבי התזונה שהכי יתאימו להם, שתעניק את האנרגיה הנכונה ותתמוך בגוף בריפוי וחיזוק כדי להמשיך ולתת את המקסימום באימונים. אנשים מחפשים לאכול נכון כדי לאפשר התאוששות מהירה יותר אחרי אימונים ולספק בריאות טובה יותר בסך הכל.
וזה נכון, מה שאנחנו אוכלים יכול להשפיע מאוד על הביצועים. תזונה היא חלק חשוב ביותר בפאזל. למעשה אכילה נכונה היא אולי ההיבט החשוב ביותר של להיות חזקים, בריאים ועם מספיק אנרגיה כדי לעשות את כל הדברים שאתם רוצים לעשות.
אבל אוכל ותזונה יכולים גם להיות נושא די מבלבל, כיוון שיש כל כך הרבה 'מומחים', שלכל אחד מהם יש את הסיפור שלו, המלצות שמבוססות על מה שהוא חושב ומאמין ובדרך כלל גם ספרים למכירה ואולי אפילו תוספי מזון.
שינוי דרסטי של התזונה בבת אחת זו התחייבות גדולה. ולמען האמת, אם תשנו את התזונה יותר מדי מהר מדי, סביר שזה לא יחזיק מעמד לתקופה ארוכה. זו הסיבה ששינויים גדולים, כדאי לעשות באופן הדרגתי. תתחילו עם השינויים הקטנים בעלי ההשפעה הגדולה ביותר, וסביר שתראו ותרגישו תוצאות כמעט מייד, ואלו יעודדו אתכם לבצע שינויים גדולים יותר בעתיד.
להלן חמשת הטיפים המובילים שלנו בהקשר לתזונה טובה:
1. הימנעו מסוכר, ככל האפשר
זה יכול להיות מסובך מכיוון שכיום סוכר מוסתר בכמעט כל מוצר, כולל רבים ממה שמכונה מוצרים בריאים כמו רוטב לסלט, יוגורט ורטבי עגבניות לפסטה.
חשוב להתרגל לקרוא תוויות, כיוון שכל אחד מהמרכיבים הבאים הוא בעצם שם אחר לסוכר: דקסטרוז, מלטוז, סירופ תירס, מולסה, גלוקוז, פרוקטוז, דמררה. כל אלו נחשבים סוכר, ומזיקים.
צריכה של כמויות גדולות של סוכר מובילה בסופו של דבר לסוכרת אצל אנשים רבים. זה אולי נראה כמו בעיה שרחוקה ממכם, בעיקר בתיאוריה, אבל אחוזי הסוכרת באוכלוסיה מרקיעים שחקים כיום, הרבה יותר מלפני 10, 20 ושלושים שנה – גדלים בעשרות אלפי אחוזים – והנוכחות של סוכר בכל מקום, היא מהסיבות העיקריות לכך. סוכרת היא מחלה שניתן למנוע לחלוטין. אז ככל הניתן, חתכו את הסוכר.
בהקשר זה מומלץ גם להימנע מאכילת יתר של אורז לבן וקמח לבן (נסו אורז מלא וקמח שיפון במקום).
2. שתו הרבה מים
הכוונה היא מים רגילים – לא ממותקים, לא בצבעים, לא משקאות ממריצים עם ויטמינים וכו'.
משקאות דיאטטים ממותקים בכימיקלים כמו סוכרלוז, אספרטיים ואחרים שאינם טובים יותר מסוכר רגיל. למעשה הם עשויים להיות גרועים יותר!
למדו את עצמכם להנות משתיית מים רגילים, וכמובן בהתאם למזג האוויר והפעילות הספורטיבית (הזעתם יותר? תחזירו את הנוזלים לגוף).
מאזן הנוזלים חשוב מאוד לגוף, ושתיית מספקת של מים עוזרת לגוף גם בתהליכי ניקוי. כפי שאומר מורה הוליסיטי אמריקאי (ומתאגרף לשעבר):
"The best solution to pollution is dilution"
3. הקפידו לצרוך המון פירות ירקות צבעוניים, כל הצבעים והסוגים, בהתאם לעונה
זה לא אומר שאתם צריכים להיות צמחונים או טבעוניים… אבל זה בהחלט בסדר ואף מומלץ לבלות יום מדי פעם על תזונה צמחית פשוטה. גיוון בהרגלי התזונה הוא בעל חשיבות גבוהה לבריאות טובה.
ככל האפשר, ביחרו בתוצרת ירקות ופירות ממקורות אורגנים. כיום אפשר אפילו לרכוש ישר מהחקלאי ולתמוך בהם במקום בחברות ענק של רשתות המזון. פירות וירקות אורגניים מכילים יותר ויטמינים ופחות חומרים רעילים שמעמיסים על הגוף ועל הכבד.
4. ככל שאתם מתאמנים יותר כך התזונה שלכם צריכה להיות טובה יותר
הגוף שלנו לא מתחזק במהלך האימונים אלא אחרי אימונים. כשהגוף מתאושש אז הוא מתחזק. וככל שמתאמנים יותר, כך התזונה צריכה להיות טובה יותר כדי לספק לגופכם את אבני הבניין להתאוששות מהירה. אם אתם מתאמנים חזק אבל מכניס זבל למערכת צפוי שתהיו רגישים הרבה יותר לחבלות, פציעות והחלמה.
תערובות שייקים וחלבון מדי פעם זה בסדר גמור, ממקורות טובים איכותיים, אך השתדלו שזה לא יהיה עיקר התזונה שלכם, ובאופן כללי ככל שהאוכל שאוכלים פחות מעובד ויותר טרי, הוא טוב יותר עבורך.
5. כמעט כל תוספי המזון לא שווים את ההשקעה
זו תעשיה של מיליארדים עם המון אינטרסים וסילוף, ובין כל הרעש ועשרות אלפי התוספים יש כמה שבאמת שווים את ההשקעה.
אבל הכל חייב להתחיל בשילוב נכון וקבוע של תזונה, תנועה, מנוחה ונוזלים.
אפילו תוספי המזון הטובים והאיכותיים בעולם, לא יעזרו לאנשים שלא מזינים את עצמם במזון איכותי, לא שותים מספיק מים ולא ישנים כמו שצריך (שינה עמוקה ורציפה של 7-8 שעות היא בדרך כלל מה שמרביתנו צריכים).
היבט מהותי ביותר בקשר לתוספי מזון ותזונה באופן כללי הוא שגם אם אוכלים ממש טוב, צריך לוודא שבגוף אין פטריות במעיים שמפריעות למזון להיספג או הפרעות אחרות, ושיש מספיק אנזימים. בשביל זה אנחנו ממליצים על שימוש בתוספי תזונה איכותיים – להתמקד באיכות ולא בכמות.
ותמיד…
זכרו שאמנם כולנו אנושיים, אבל בהתאם להרכב הגנטי שלנו, לעונות השנה ולשינויים אישיים, מה שעובד בשביל מישהו אחד עשוי לא לעבוד בשביל מישהו אחר. חשוב להקשיב לגוף ולא רק למידע.
זו הסיבה שאנו אוהבים וממליצים לקרוא את הספר של פול צ'ק How to Eat, Move and Be Healthy.
פול הוא מורה הוליסטי אמריקאי שהחזיר ספורטאים רבים מהשורה הראשונה לבריאות אחרי פציעות קשות (כמו קייל קינגסברי לוחם ה-MMA, וליירד המילטון גולש גלי הענק). בצעירותו פול שירת בחיל הצנחנים האמריקאי, עסק באיגרוף ואף היה המאמן של הנבחרת הצבאית והביא אותם להישגים גדולים.
היום לקראת שנות ה-60 שלו הוא עדיין מרים משקולות כבדות יותר מאתלטים צעירים, ואחד הקווים העיקריים בגישתו הוא "לא להיות פנאטים" – הוא ממליץ לא להתקבע על גישה אחת לתזונה, אלא ללמוד על תזונה באופן רחב, להתאים אותה באופן אישי ולהיות פתוחים ליישם שינויים בהתאם לצרכים המשתנים של הגוף.
וזה גם הולך מצויין עם ההמלצה איתה נסיים… אם אתם מקפידים היטב על התזונה שלכם, על התנועה והמנוחה, אז מדי פעם לאכול משהו כי הייתם באירוע או אצל חברים/משפחה לארוחה, זה לא נורא! גוף בריא יכול להתמודד עם קצת "רעל", אבל לגוף לא בריא ועמוס ברעלים… קצת יותר קשה.
מאחלים לכם בריאות רבה והגשמת יעדים!