כמה שאלות חשובות לכל מי שתוהה האם ואיך מתאגרפים מקצועיים צריכים להתאמן בחדר כושר, להרים משקולות ועוד….
1. האם מתאגרפים תחרותיים צריכים לעבוד עם משקולות?
2. מה תפקיד אימוני המשקולות בתוך סך אימוני הכושר הכללי של המתאגרפים?
3. מה מטרת אימוני המשקולות אצל מתאגרפים?
4. מה מינון אימוני המשקולות הנכון למתאגרפים?
5. ממה יש להיזהר כשנותנים למתאגרפים אימוני משקולות?
6. האם אימוני משקולות יבנו מכה חזקה יותר למתאגרף?
ובכן…
אימוני משקולות כבר מלפני לפחות 50 שנה הם חלק מההכנה הכללית של ספורטאים בענף האגרוף. חלק אחד בפאזל גדול.
מטרת אימוני המשקולות היא לחזק את שרירי הגוף, את הגידים והרצועות כדי שהגוף של הספורטאי יוכל להתמודד עם העומסים באימונים, עם האימפקט של המכות ולשפר את גורם הכח הפיסי הכללי אצל המתאגרף.
אימוני המשקולות יהיו במינון גבוה יותר בתקופת ההכנה, הם יהיו במינון נמוך מאוד בתקופת התחרויות ורק במקרים ספציפיים של חיזוק נקודתי ובתקופת הפגרה שוב כדי לשקם את הספורטאי ולתת לו חיזוק שאינו ספציפי ניתן לתת מינון מוגבר של אימוני חיזוק הגוף.
חשוב לזכור שספורטאי אגרוף חייב לשמור עצמו בקטגוריה שלו ולא להעלות את מסת השרירים שלו מעבר למשקל הטבעי שלו.
לכל ספורטאי יש משקל טבעי בו הוא אופטימלי מבחינת הגובה שלו והכח שלו. צריך מאוד להיזהר לא לגרום לעלייה בקטגוריה בשל עליה במסת השרירים, העליה בכח לעולם לא תהיה לינארית לעליה במסה, אדם בקטגוריה למעלה יותר יהיה באופן טבעי חזק יותר מזה שעלה בגלל ניפוח השרירים שלו כתוצאה מאימוני משקולות. תוסיפו לכך את העובדה שיותר מאסת שריר משפיעיה גם על הזריזות של הגוף וכמובן מכבידה על הגוף כאשר שעולים במספר הסיבובים.
אימוני משקולות נתפסים פעמים רבות כגורם ישיר לחיזוק עצמת המכה של המתאגרף. אין זה נכון.
עצמת המכה תלויה בהרבה גורמים וכח השרירים הוא רק אחד מהם. עצמת המכה תלויה בקואורדינציה של המתאגרף, בדיוק של המכה, בתזמון של המכה, במהירות של המכה, בכח המהיר של המתאגרף ובטכניקה של המכה.
כן, יש הרבה משתנים והכח הכללי אינו העיקרי בהם.
צריך להבין שמתאגרף חייב לעסוק ב80% מהזמן במקצוע האגרוף. 20% מהזמן יעשה תרגילי התעמלות עם משקל גופו וגם עבודה עם משקולות. מבחן המציאות של המתאגרף היא ביכולתו להתאגרף, הוא אינו נבחן כאתלט קרוספיט, מרים משקולות מקצועי או בתחרות פיתוח גוף.
הכושר הספציפי שלו יהיה כושרו להתאגרף, יכולתו לעבוד בהספק הנדרש (לייצר כח עבודה בזמן קצוב) להיות בראש ובראשונה בעל כישורי אגרוף, מיומנות אגרוף ולהביא לידי ביטוי את עצמו כמתאגרף ולגבור על יריביו.
כישוריו כמתאגרף הם הליבה. הכושר הכללי הוא הפלטפורמה עליה הכל נבנה אבל לא מעבר לזה.
חשוב לזכור כי מתאגרפים בעבר התאגרפו 15 סיבובים לקרב, עשו פי 3 קרבות בקריירה, עבדו בקצב ובעצמה גדולים יותר למרות שבילו פחות שעות בחדר המשקולות.